December 13, 2016

OBLIGATIELENING ALS WEG NAAR VERDERE GROEI

tuk tuk factory growing

schoon vervoer met een knipoog

Een jongensdroom komt uit. Roland Vos, eerder werkzaam bij multinationals Unilever en InBev, rook kansen toen hij in Thailand op een tuktuk stuitte. Inmiddels heeft Vos het stuur van zijn Tuk Tuk Factory stevig in handen en is het succes bewezen. Op het hoofdkwartier in Diemen bestaat bij Vos en zijn team geen spoor van twijfel: ze gaan met de E-Tuk, zonder uitstoot van luchtvervuilende stoffen, in rap tempo de wereld veroveren.

Roland Vos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hun missie is eenvoudig. De straten van de wereld een beetje mooier en schoner maken met leuke, hippe en vooral elektrische tuktuks. Die ze zelf ontwerpen, maken en verkopen. Die schoon en duurzaam zijn en waarmee iedereen graag naar zijn bestemming, in de stad of daarbuiten, comfortabel wil worden vervoerd.

Er worden inmiddels overuren gemaakt. De vraag is groter dan de fabriek in Thailand aan kan. En het einde is nog lang niet in zicht. Want de E-Tuks, milieuvriendelijk met een ijzersterke accu die eenvoudig wordt opgeladen via een stekker in het stopcontact, stijgen sterk in populariteit.

E-Tuks zijn er in allerlei soorten en maten. Als vrachtwagentje (E-Tuk Cargo), Pick-Up, Limo en de Classico. ‘De e-tuk tovert een glimlach op het gezicht van elke passagier’, is het adagium van Tuk Tuk Factory.

Tesla op drie wielen?

Roland Vos trekt - voorzichtig - de vergelijking met het succesverhaal van Tesla, het elektrische autowonder op vier wielen. De E-Tuk heeft er drie, maar net als de Tesla past deze innovatieve Hollandse versie van de tuktuk naadloos in het tijdsbeeld van een vervoermiddel dat het klimaat niet schaadt en bijdraagt aan schoner vervoer.

Vier van de vijf e-Tuks gaan naar het buitenland. Tuk Tuk Factory is er in geslaagd om in tientallen landen een verkoop- en distributienetwerk te organiseren. Van Portugal, Frankrijk, Nieuw Zeeland tot en met Iran is de elektrische tuktuk van Nederlandse komaf te koop.

TukTuk Factory kan de groei nauwelijks aan. Bijna veertig E-Tuks lopen nu maandelijks in de fabriek in Thailand van de band. ‘De vraag is zo groot dat we er nog niet in zijn geslaagd om hier een showmodel neer te zetten’, aldus Vos. En het einde van het succes is nog lang niet in zicht.

Dusit e-Tuk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groeimarkt Azië

In Azië dringt de boodschap inmiddels heel snel door dat de tuktuks, het huidige populaire vervoermiddel in de grote steden, vervangen moeten worden door een milieuvriendelijke variant. Ze vervuilen dag in dag uit het milieu in het kwadraat. Daarnaast blijkt de E-Tuk een perfect vervoersmiddel voor de bezorging van pakjes van webwinkels en is het karretje als taxi of voor verkopers van ijs, drank en food tijdens evenementen een uitkomst.

Creatieve denkkracht

Misschien zit het grootste geheim wel in de kracht van de accu. Vos en zijn team zijn op een totaal andere wijze naar de kansen van de E-Tuk gaan kijken. Professioneel, marketinggericht en met heel veel creatieve denkkracht. De accu moest zo sterk zijn dat er zes passagiers vervoerd kunnen worden. Want een te kleine batterij zou het succes in de weg staan. In 37 landen is de E-Tuk inmiddels goedgekeurd om de weg op te gaan.

‘We gaan naar een productie van zesduizend E-Tuks per jaar’, voorspelt Vos. Voor die groei is versterking van de financiële positie door de uitgifte van obligaties via het handelsplatform van NPEX, de MKB-Beurs van Nederland, een belangrijke voorwaarde.

Obligatie uitgifte via NPEX

Met € 4,3 miljoen omzet in 2016 en een ebitda van ruim € 0,7 miljoen ligt het bedrijf op koers. Maar het is nog niet genoeg. Om de volgende stap te kunnen maken is kapitaal nodig. Met de NPEX-notering van de achtergestelde obligatielening met een rente van 7% wordt een nieuw hoofdstuk aan de jonge geschiedenis van Tuk Tuk Holding B.V. toegevoegd.

Het bedrijf uit Diemen wil het kapitaal met minimaal een miljoen euro versterken en maximaal met bijna €2,5 miljoen. De groei van het bedrijf (in mensen, verkoop, marketing en IT) krijgt daarmee een nieuwe kapitaalsimpuls die past bij de verwachte groei van de vraag naar e-Tuks.

Fun, friendly and clean

Vos en zijn team barsten van energie en innovatiekracht. Nieuwe modellen, andere toepassingen, verbeterde technieken: bij Tuk Tuk Holding B.V. zijn ze nog lang niet klaar met het realiseren van hun doelen. Zoals een e-Tuk met vier (!) wielen. Alles is mogelijk voor Roland Vos. Als het maar ‘fun, friendly and clean’ is. ‘Met de obligatielening en de notering via NPEX leggen we een stevig fundament onder die verdere groei.’

 

Meer informatie

 

tuk tuk europe